BV

BAKTERIÁLNÍ VAGINÓZA – PŘÍČINY A LÉČBA

 

Přestože je výskyt bakteriální vaginózy běžnější, než si myslíme, mnohé ženy si stále nejsou zcela jisté, co bakteriální vaginóza je, jaké jsou její příznaky a jak ji správně léčit.

Vagina má přirozené kyselé prostředí, které pomáhá předcházet růstu škodlivých bakterií; pokud se však rovnováha pH naruší a kyselost v pochvě se sníží, může to rychle a snadno ovlivnit zdravotní stav vaginy.

Existují různé faktory, které ovlivňují hladinu pH ve vagině, např. menstruace, užívání antibiotik, nadměrné mytí nebo nechráněný pohlavní styk. Nerovnováha pH může být doprovázena nadměrným růstem anaerobních organismů, které nahrazují prospěšné bakterie – což způsobuje bakteriální vaginózu.

Některé z nejběžnějších symptomů, podle kterých můžete zjistit, že se jedná o bakteriální vaginózu, jsou třeba rybí nebo nepříjemný zápach a vodnatý, šedobíle zbarvený výtok. Všechny tyto příznaky se zhoršují po pohlavním styku nebo během menstruace. Uvedli jsme nejčastější symptomy, ale protože je tělo každé ženy jiné, některé ženy při bakteriální vaginóze nemusejí trpět vůbec žádnými příznaky.

Některé z hlavních příčin bakteriální vaginózy zahrnují:

  • Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce (při užívání hormonálních přípravků je sníženo množství látek potřebných pro tvorbu kyseliny mléčné, což oslabuje optimální rovnováhu vaginy)
  • Užívání antibiotik (během léčby výrazně klesá počet laktobacilů a zvyšuje se hodnota vaginálního pH, což vede k oslabení ochrany)
  • Zánět pohlavních orgánů
  • Parfémovaná mýdla, sprchové gely, chemické přípravky do koupele
  • Praní spodního prádla silně parfémovanými a chemickými prostředky na praní

Jedním z nejefektivnějších a nejúčinnějších způsobů léčby bakteriální vaginózy je použití čípků Gyntima Probiotica, protože okamžitě zmírňují nepříjemné obtíže, jako je zápach a abnormální výtok způsobený bakteriální vaginózou. Omezují růst škodlivých bakterií a podporují tvorbu prospěšných bakterií. Složení čípků Gyntima Probiotica je obohaceno o extrakt ze šalvěje, který působí protizánětlivě, antisepticky a hydratačně. Při 10denní kúře můžete pocítit zmírnění příznaků již během 2–3 dnů.

Jelikož včasná prevence je vždy mimořádně důležitá, používání čípků Gyntima Probiotica dvakrát týdně může mít mnoho pozitivních dlouhodobých účinků, které nejen pomáhají předcházet infekci bakteriální vaginózy, ale také celkově udržují zdravou rovnováhu v pochvě.